Anxietatea și atacurile de panică sunt afecțiuni relativ comune și se regăsesc sub diferite forme. Cu toții trecem prin stări de anxietate sau panică în anumite situații, însă de regulă acestea sunt de scurtă durată.
Cu toate acestea, anxietatea și atacurile de panică pot fi uneori foarte intense și pot avea un impact major asupra vieții de zi cu zi. Modul de manifestare al acestor afecțiuni este diferit de la o persoană la alta și cuprinde un spectru larg, de la bătăi accelerate ale inimii până la insomnii.
Când efectele sunt atât de puternice încât afectează viața de zi cu zi, atunci putem vorbi despre tulburări de anxietate și atacuri de panică.
Cauze
Ajutor în caz de anxietate și atacuri de panică
În cazul tulburărilor de anxietate, observăm adesea cum creierul este suprasolicitat și suprastimulat, însemnând că acesta reacționează mai repede și mai violent în unele situații, iar starea de relaxare se atinge cu dificultate, deoarece creierul rămâne alert. Prin urmare, riscul unui alt atac de anxietate sau de panică este foarte mare. În aceste situații, atât creierul, cât și corpul sunt în dezechilibru.
Ce este tulburarea de anxietate?
Anxietatea și panica sunt generate de un mecanism în creierul nostru care ne alertează atunci când pericolul este iminent.
Acest sistem ingenios al corpului uman ne permite să reacționăm în situații ce amenință starea noastră de bine. Cu toate acestea, acest sistem poate suferi dezechilibre.
Putem vorbi despre tulburare de anxietate atunci când reacția la frică este excesivă și interferează cu funcționarea normală a minții. Frica sau panică persistă fără motiv, se întâmplă cu regularitate, devin sâcâitoare și ne limitează în viața de zi cu zi.
Din fericire, simptomele sunt adesea tratabile.
Anxietatea și panica se prezintă sub diferite forme, cum ar fi agorafobia (frica de spații deschise), fobia socială, ipohondria, tulburarea de stres posttraumatic, tulburări obsesiv-compulsive și dismorfofobie (teamă patologică de a deveni diform).
Efectele tulburării de anxietate diferă de la o persoană la alta, iar factorii declanșatori pot fi și ei foarte diversi.
Prin urmare, tratamentul unei tulburări de anxietate necesită o abordare personalizată.
Caracteristici ale tulburărilor de anxietate și ale atacurilor de panică
Anxietatea este o reacție normală și pe care cu toții o putem identifica. Anxietatea se instalează adesea atunci când ne aflăm într-o situație periculoasă sau copleșitoare.
Drept răspuns, corpul uman reacționează prin creșterea bătăilor inimii sau printr-un ritm accelerat al respirației. Mintea devine alertă și corpul se pregătește să acționeze (fie să se lupte sau să fugă).
Dacă reacția corpului este una violentă și se întinde pe o durată mare de timp, este posibil să se dezvolte o formă și mai intensă de anxietate. Ulterior, persoana care suferă de anxietate poate simți că pierde controlul asupra propriului corp, ceea ce duce apoi la un atac de panică. Prin urmare, reacția corpului devine din ce în ce mai violentă și se instalează atacul de anxietate sau de panică, adesea însoțite de următoarele simptome:
Când starea de anxietate este structurală și interferează cu activitățile zilnice, putem vorbi despre tulburare de anxietate și atacuri de panică. La persoanele cu anxietate severă putem observa și alte probleme adiacente, cum ar fi: starea perpetuă de îngrijorare, probleme cu somnul, tensiuni în corp și dificultăți de concentrare.
Cauzele tulburarilor de anxietate si ale atacurilor de panica
Cauzele tulburărilor de anxietate și ale atacurilor de panică
Sunt multe cauze ce pot sta la baza formării acestor tipuri de tulburări, însă cel mai adesea este vorba despre o combinație de factori sociali, biologici și fiziologici. Spre exemplu, tulburările de anxietate sunt mai des întâlnite în unele familii decât în altele, acolo unde membrii sunt predispuși la anxietate, griji și stres. Perioadele copilăriei și adolescenței pot fi, de asemenea, factori de influență. De exemplu, dacă părinții sunt anxioși și reacționează anxios, este posibil ca mai târziu copiii să reacționeze la fel.
Un alt factor important ce poate juca un rol decisiv este reprezentat de stres și sensibilitatea la stres. Multe persoane care suferă de tulburare de anxietate prezintă și semne de stres.
Nu în ultimul rând, simptomele de anxietate severă pot apărea în urma unui eveniment traumatizant. Prin urmare, tratamentul pentru tulburarea de anxietate poate fi o parte dintr-un tratament pentru simptome mai complexe, de tipul tulburării de stres posttraumatic (PTSD).