ADHD reprezintă o tulburare de neurodezvoltare ce afectează copiii și adulții și se caracterizează prin hiperactivitate, deficit de atenție și impulsivitate. Cel mai important aspect este că ADHD nu este rezultatul unei lipse de disciplină sau a unui comportament leneș.
Simptome
Simptome
Simptomele ADHD variază de la o persoană la alta și pot influența calitatea vieții în aspecte precum performanța școlară, relațiile interpersonale și în activitățile zilnice.
Deși tulburările de deficit de atenție și hiperactivitate pot afecta semnificativ viața unei persoane, simptomele pot fi ameliorate prin intermediul unui plan de tratament personalizat.
Tipurile de tratament standard vizează consiliere psihologică, terapie comportamentală, intervenție școlară și, după caz, tratament medicamentos.
Pe lângă toate acestea, o soluție complementară și non-invazivă demonstrată științific este terapia neurofeedback, a cărei eficacitate a fost dovedită prin studii clinice atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Uniunea Europeană.
Activitatea cerebrală a persoanelor cu ADHD prezintă tipare anormale care pot fi corectate prin antrenarea și reglarea activității creierului.
Terapia neurofeedback pentru tratarea ADHD
Ajută la reglarea activității undelor cerebrale prin scăderea activității undelor theta (responsabile cu impulsivitatea și hiperactivitatea) și creșterea activității undelor beta (atenție sporită).
În cadrul ședințelor de neurofeedback folosim electrozi pe care îi plasăm pe scalp, în puncte-cheie, pentru a observa activitatea undelor cerebrale. Informațiile înregistrate sunt redare apoi în timp real pacientului, sub forma de feedback vizual și audio. De-a lungul ședințelor de terapie, pacientul poate învăța să-și controleze mai bine propria activitate cerebrală, în scopul obținerii unui tipar neurologic mai echilibrat și al îmbunătățirii simptomelor ADHD.
Cum îmbunătățește terapia neurofeedback
viața unui copil cu ADHD?
Viața adulților cu ADHD este, de asemenea, îmbunătățită prin sporirea performanțelor la locul de muncă și prin ușurința stabilirii de noi relații sociale.