Autismul este o tulburare de dezvoltare bazată pe o cauză neurobiologică, ceea ce înseamnă că dezvoltarea comportamentală deviază sau se manifestă într-un alt mod față de standardul cunoscut. Acest lucru poate cauza diferite simptome sau probleme în viața de zi cu zi a persoanelor cu autism.

In Romania, peste 500.000 de persoane prezinta o forma de autism.

In România, peste 500.000 de persoane prezintă o formă de autism.

Formele de autism pot fi diverse, la fel și efectele pe care le provoacă:

  • Contact social limitat

  • Limitări în dezvoltarea limbajului și a comunicării

  • Comportament repetitiv

În ultimii ani au fost realizate foarte multe cercetări în domeniul tulburărilor de spectru autist. Deși multe aspecte rămân încă necunoscute, s-au făcut progrese în studiul problemelor asociate cu autismul și aportul terapeuților poate fi de ajutor.

Forme de autism

Forme de autism

Autismul apare sub diverse forme, mai mult sau mai puțin severe. Diferitele forme de autism sunt grupate sub umbrela termenului de tulburări de spectru autist.

În practică, cele mai întâlnite forme de autism sunt următoarele:

  • Tulburarea pervazivă de dezvoltare – nespecificată altfel (PDD-NOS)

  • Sindromul Asperger

  • Sindromul Kanner

  • Sindromul Rett

  • Tulburarea dezintegrativă a copilăriei

Tulburarea pervazivă de dezvoltare

nespecificată altfel sau PDD-NOS este o formă ușoară de autism. Simptomele cele mai frecvente sunt dificultățile de dezvoltare a abilităților motorii, a limbajului și a abilităților sociale.

Sindromul
Asperger

se manifestă prin dificultate în a înțelege limbajul (atât verbal, cât și non-verbal), vocabular redus, dificultate în interacțiunile sociale, gândire și comportament inflexibil, dificultăți la schimbări de activitate.

Sindromul
Kanner

sau autismul infantil se caracterizează prin lipsa contactului vizual cu cei din jur, dificultăți de a dezvolta atașament și de a îl exprima, dificultăți de învațare, hipersensibilitate la stimuli vizuali, auditivi, olfactivi, gustativi, tactili.

Sindromul
Rett

se manifestă în copilărie, cu precădere în cazul fetițelor, afectează abilitățile motorii, echilibrul și coordonarea și creează dificultăți în limbaj, comunicare și dificultăți respiratorii.

Tulburarea dezintegrativă a copilăriei
sau Sindromul Heller

se caracterizează prin debutul întarziat al abilităților motorii și al limbajului și este mai frecvent în cazul băieților. Copiii care suferă de acest tip de autism prezintă o dezvoltare normală până în jurul vârstei de 2-3 ani, după care intră în faza de regres. Ariile de dezvoltare care sunt afectate de acest tip de autism sunt abilitățile motorii, abilitățile sociale, limbajul, comportamentul adaptativ și igiena fizică.

Dacă te regăsești în acest spectru de simptome, specialiștii noștri îți stau la dispoziție.

În general, autismul se caracterizează în linii mari prin probleme de comunicare.

Creierul procesează diferit informația, ceea ce poate duce la suprastimulare. Persoanele cu tulburări de spectru autist interpretează diferit situațiile, adesea nu le pot prevedea și au o gândire haotică ce îi copleșește. Din această cauză, persoanele cu autism se simt singure, nesigure, neînțelese sau copleșite cu ușurință. Riscul de afecțiuni secundare, precum depresia, anxietatea și simptomele de stres este mare în cazul autismului.

Tulburările de spectru autist pot avea un impact mare asupra vieții și funcționării de zi cu zi, însă, cu ajutor specializat, simptomele și efectele autismului pot fi ameliorate.

Terapia cognitiv-comportamentală și terapia neurofeedback se dovedesc de un real folos în tratarea acestui tip de tulburare de dezvoltare.

Terapia neurofeedback se bazează pe puterea și capacitatea de învățare a creierului. Practic, este o metodă de antrenare a creierului prin care încercăm să îmbunătățim comunicarea între diferitele zone ale creierului. Nu este o metodă de vindecare a autismului, ci una de reducere a simptomelor asociate cu autismul.

Printre altele, terapia neurofeedback aduce urmatoarele avantaje:

Printre altele, terapia neurofeedback aduce următoarele avantaje:

  • Îmbunătățește abilitățile sociale

  • Reduce suprastimularea

  • Calmează și relaxează

  • Crește încrederea în sine și îmbunătățește abilitățile de comunicare

Terapia neurofeedback începe întotdeauna cu o electroencefalogramă (EEG) prin care măsurăm nivelul de activitate al creierului.

Această măsurătoare ne ajută să identificăm nivelul la care se află pacientul și, în combinație cu tipul de afecțiune, ne ajută să definim primii pași în schema de tratament.

În cazul tulburărilor de spectru autist vedem adesea că zonele din creier care sunt responsabile cu procesarea informației au o activitate fie prea ridicată, fie prea scăzută.

În ceea ce privește percepția și reacția la situații sociale, de cele mai multe ori observăm deviații în activitatea emisferei drepte a creierului și a zonei occipitale.

Cu toate acestea, modul de funcționare a fiecărei persoane în parte este diferit și de aceea tratamentul aplicat nu este unul standard, ci unul ajustat la nevoile fiecărui pacient în parte.

Fișa de anamneză pe care o completăm împreună înaintea începerii tratamentului, împreună cu simptomele resimțite și cu rezultatul electroencefalogramei reprezintă bazele schemei de tratament.